تمامی آسانسورها از هر نوع و مدلی که باشند، به صورت دوره ای نیاز مبرم به سرویس و نگهداری دارند. دلیل آن هم کارکرد مداوم و اصطکاک قطعات مختلف است که در معرض استهلاک و فرسودگی قرار می گیرند. با سرویس و نگهداری دوره ای آسانسور، قطعاتی که در آستانه فرسودگی قرار گرفته یا خراب و فرسوده شده اند، به سرعت تشخیص داده می شود. در این صورت رفع عیب و خرابی ایجاد شده نیز در زمان کوتاه و با هزینه کم تری انجام می شود. آسانسورهای هیدرولیکی به دلیل استفاده از روغن هیدرولیک در سیستم محرکه، کم تر از سیستم های کششی دچار اصطکاک قطعات می شوند. با این حال این سیستم ها نیز باید به شکل دوره و منظم مورد سرویس قرار گیرند. در ادامه به بررسی موضوع سرویس و نگهداری آسانسور هیدرولیکی و مطالب مربوط به آن پرداخته ایم.
مهم ترین خرابی های آسانسور هیدرولیکی
آسانسورهای هیدرولیکی به دلیل نوع سیستم محرکه و قطعات منحصر به فردی که دارند، ممکن است به دلایل مختلفی دچار خرابی های کوچک و بزرگ شوند. در این صورت برای جلوگیری از بروز این خرابی ها و نیز تعمیرات زودهنگام قطعات باید مساله سرویس و نگهداری این سیستم ها جدی گرفته شود. در این بخش به بررسی خرابی های متداولی پرداخته ایم که در آسانسورهای هیدرولیکی ایجاد می شود.
– خرابی جک ها
خرابی جک ها از جمله مشکلات و خرابی های متداولی است که در سیستم های هیدرولیکی رخ می دهد. از جمله شایع ترین مشکلات مربوط به جک ها می توان به روغن ریزی اشاره کرد. برای تشخیص مشکل روغن ریزی باید سرویسکار یا تعمیرکار پیستون را به طور کامل و نقطه به نقطه بررسی کرده تا خراش هایی که می تواند باعث روغن ریزی شده، مشخص شوند. همچنین علت دیگر روغن ریزی در جک ها می تواند ناشی از پکینگ ها و وایرها باشد که باید در تشخیص علت روغن ریزی مورد بررسی قرار گیرند.
– خرابی پکینگ ها
همان طور که گفتیم خرابی و فرسودگی پکینگ ها می تواند باعث بروز نشتی روغن در جک ها شود. پکینگ ها به عنوان قطعات آب بندی و جلوگیری از نشت روغن در جک ها استفاده می شود. علل زیر می تواند باعث خرابی پکینگ ها شود:
- در صورتی که روی بدنه پیستون خراش یا برجستگی وجود داشته باشد.
- اگر جک هیدرولیک به شکل نادرست و غیر شاقول نصب شود.
- چنانچه روغن هیدرولیک به مواد مخرب و زائد آلوده شده باشد.
- در صورتی که دمای سیستم از دمای تعریف شده پکینگ ها بالاتر برود.
– خرابی و فرسودگی جک ها
برخی از مواقع ممکن است جک های هیدرولیک به علل مختلف در معرض خرابی و آسیب دیدگی قرار بگیرند. در این صورت چنانچه تعمیر آن ها نتواند مشکل را برطرف کند، باید آن ها را تعویض کرد. این نکته را باید توجه کرد که به دلیل سنگینی و بزرگی جک های هیدرولیک، برای تعمیر یا تعویض آن ها، باید گروهی از تعمیرکاران و تکنسین ها، وارد عمل شوند.
– خراب و بی کیفیت شدن روغن هیدرولیک
از دیگر مشکلات مربوط به آسانسورهای هیدرولیک، کاهش کیفیت روغن و خراب شدن آن است. به دلیل کارکرد مداوم روغن در مدار هیدرولیک، چسبندگی آن به مرور زمان کاهش می یابد یا روغن به شکل حباب دار می شود.
– سوختن تجهیزات و قطعات مختلف
سوختن و از کار افتادن قطعات و تجهیزات آسانسورهای هیدرولیک همانند موتور، پمپ، بوبین های شیر برقی و غیره از دیگر مشکلات رایجی است که ممکن است در این گونه سیستم ها اتفاق بیفتد.
– خرابی در سیستم الکتریکی آسانسور
خرابی در سیستم برقی و الکترونیکی آسانسور می تواند به راحتی باعث از کار افتادن سیستم شود. علل مختلفی از جمله فرسوده شدن سیم کشی ها، اتصالی ها، نوسان جریان برق، فرسوده شدن قطعات برقی و غیره می تواند سیستم الکتریکی آسانسور را از کار بیندازد.
– ایجاد صداهای غیر معمول یا تکان خوردن کابین
ممکن است به هنگام سوار شدن بر کابین، صداهای غیر عادی از آن شنیده شود. یا این که وقتی کاربران درون کابین قرار می گیرند به هنگام حرکت، کابین دچار شوک یا تکان خوردن شود. این مسائل نشان دهنده وقوع خرابی در قسمت های مختلف آسانسور است که باید سریعا نسبت به تشخیص و رفع خرابی آن اقدام شود.
عللی که می تواند باعث بروز صداهای غیر عادی در سیستم آسانسور شود، می تواند شامل موارد زیر باشد:
- اگر لوله مکش مسدود شده یا نشتی داشته باشد.
- در صورتی که در لوله مکش هوا یا روغن سرد وجود داشته باشد.
- چنانچه قطعات آسانسور همانند پمپ و بلبرینگ ها دچار خرابی یا استهلاک شوند.
– خرابی های جزئی
این خرابی ها را افرادی جز سرویسکاران یا تعمیرکاران قادر به تشخیص آن نیستند. در این صورت در هر دوره از سرویس و نگهداری آسانسور، این خرابی ها و ایرادات در قسمت های مختلف آسانسور به سرعت قابل تشخیص و رفع عیب هستند.
بدون دیدگاه