طراحی آسانسور را می توان نخستین اقدام در تجهیز یک ساختمان به سیستم آسانسور کارآمد و ایمن دانست. طراحی آسانسور شامل اقداماتی است که پلان یا طرح آسانسور را با تمام جزئیات مشخص می کند. این کار توسط معماران و طراحان آسانسور انجام می شود. در این فرایند باید علاوه بر توجه به معیارهای فنی و ایمنی، به معیارهای زیبایی شناختی نیز توجه شود. عملکرد و ایمنی یک آسانسور به میزان زیادی به نوع طراحی آن بستگی دارد. علاوه بر این طراحی دقیق و کارآمد آسانسور می تواند از ایجاد خرابی ها و مشکلات احتمالی آسانسور جلوگیری کند. در این صورت در هزینه ها صرفه جویی می شود و عمر مفید سیستم بالا می رود. در ادامه به بررسی موضوع طراحی آسانسور و مسائل مربوط به آن پرداخته ایم.
مراحل طراحی آسانسور
در این بخش به بررسی مراحل طراحی آسانسورها به طور مختصر پرداخته ایم. در طراحی این سیستم ها هر یک از این مراحل از اهمیت زیادی برخوردار است و باید به طور دقیق و کامل انجام شود. در این صورت می توانیم از آسانسور عملکرد مطلوب و کارآمد را انتظار داشته باشیم.
تعیین مشخصات آسانسور
نخستین مرحله در طراحی یک سیستم آسانسور، تعیین مشخصات اصلی آن است. این مشخصات در رابطه با نوع کاربری و شرایط ساختمان تعیین می شود. این ویژگی ها می تواند شامل طول آسانسور، مشخصات و شرایط چاهک، تعداد توقف ها، نوع موتور و سیستم محرکه، میزان آهن کشی و غیره باشد. علاوه بر این در این مرحله برآوردهایی درباره ظرفیت و سرعت کابین و نیز نوع و تعداد آسانسورها انجام می شود. پس از اتمام این مرحله مشخصات آسانسور مورد نظر در قالب یک نقشه طراحی درمی آید.
آنالیز و محاسبات ترافیکی
در دومین مرحله از طراحی بالابرها، آنالیز و محاسبات ترافیکی انجام می شود. معماران و طراحان آسانسورها آنالیز و محاسبات طراحی را طبق نوع و شرایط ساختمان انجام می دهند. در این محاسبات به مواردی از قبیل تعداد آسانسورها، ظرفیت کابین ها، نوع کاربری آسانسور با توجه به ساختمان، ساعات اوج ترافیک کاربران، سرعت کابین ها و غیره پرداخته می شود.
انتخاب نوع سیستم محرکه
در سومین گام از طراحی آسانسور، باید نوع سیستم محرکه تعیین شود. در ساختمان هایی که ارتفاع آن ها تا چهار طبقه می رسد، سیستم محرکه هیدرولیک مناسب است. اما برای ساختمان های بلند و چند طبقه باید از سیستم محرکه کششی استفاده شود. این نکته را باید مد نظر قرار داد که تعیین نوع سیستم محرکه کاری است که تنها از عهده متخصص آسانسور برمی آید. زیرا علاوه بر ارتفاع آسانسور تعیین نوع سیستم محرکه به عوامل دیگر و شرایط کلی ساختمان نیز بستگی دارد.
به کارگیری الزامات و ضوابط آسانسورها
در مرحله چهارم باید الزامات و ضوابط طراحی آسانسور مورد توجه قرار گیرد. در ارتباط با ضوابط و استانداردهای طراحی آسانسور، هم اکنون مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان به عنوان مهم ترین مرجع شناخته می شود. رعایت این الزامات و استانداردها در طراحی و نصب آسانسورها در تمامی ساختمان ها الزامی و اجباری است.
بدون دیدگاه